Europas största tech-konferens samlade i slutet av november och början av december 20.000 investerare, entreprenörer och journalister från 130 länder i Helsingfors. Höjdpunkter i programmet var bla Al Gore, Tencents styrelseordförande och svenska Sophia Bendz från Atomico. Heta ämnen som diskuterades i panelsamtal och föreläsningar handlade om bolagsbyggande, virtual reality, blockchain och artificiell intelligens.

Slush är den självklara samlingsplatsen för den finska och europeiska startupscenen, där miljardbolag som Supercell och Rovio utmärker sig. Slush har ögonen på sig från högsta politiska ort i Finland och landets president Sauli Niinistö höll ett anförande vid öppnandet.

I samband med konferensen presenterade riskkapitalfonden Atomico grundat av Skype-miljardären Niklas Zennström sin rapport om statusen på den europeiska techscenen. Rapporten är positiv och beskriver att tillväxten inom branschen är över tre gånger så stor som för resten av ekonomin. Det är dessutom en tillväxt som bara accelererar. Största risken för fortsatt tillväxt är brist på kompetens. Här ser man att startupbolagen numera även konkurrerar med den etablerade industrin och storföretagen.

Trots detta finns det idag ca 5,5 miljoner programmerare och utvecklare inom branschen i Europa, vilket är nästan 1 miljon fler än i USA. Lönsamheten är även den bättre i Europa än i USA. Sverige framstår i rapporten som ett ledande land på techscenen. Investeringarna per invånare är högst i Europa och när det gäller de totalt investeringarna återfinns vi på fjärde plats. Rapporten visar också att 6 st av Europas 41 Unicornföretag (techföretag med ett värde över 1 miljard USD) kommer från Sverige. Samtliga är dessutom på topp 17 när det gäller värderingen.

Tencents styrelsordförande Martin Lau gav sin syn på europeiska techbolag, Elizabeth Nyamayaro från FN:s initiativ Heforshe berättade hur teknik kan gynna jämställdheten, och USA:s tidigare vicepresident Al Gore lyfte hållbarhetsfrågan.

Ett av Innovatums inkubatorbolag utmärkte sig genom att hamna på plats 10 av 250 i årets pitchtävling.